Klubbhåndbok
Kapittel 1 - Om klubbhåndboka
Dette er klubbhåndboka til Nidelv idrettslag. I håndboka får du kjennskap til Nidelv IL sin administrative oppbygging, organisasjonsplan, instrukser, stillingsinstrukser m.m. Klubbens håndbok er først og fremst ment å være til hjelp for våre tillitsvalgte. Særlig som nyvalgt i et tillitsverv, kan det være behov for å sette seg inn klubbens lover, rutiner og verdigrunnlag.
I Nidelv IL ønsker vi å ta vare på gode ideer og arbeidsredskaper som eksisterer, og lære av hverandre både i styret og gruppene. Vi håper derfor at boka vil være nyttig for god kontinuitet i klubben, og få synliggjort den enkelte tillitsvalgtes ansvarsområder.
Håndboka skal ligge ute på Nidelv sin hjemmeside.
På første styremøte og gruppestyremøter etter årsmøter, skal klubbhåndboka gjennomgås slik at alle nye tillitspersoner får en gjennomgang.
Hovedstyret er ansvarlig for ajourføring av håndboka til enhver tid.
Rettelser overleveres på styremøter.
Kapittel 2 - Verdier og holdninger i Nidelv IL
Verdigrunnlag
Det overordnede verdigrunnlaget til norsk idrett er bestemt på Tinget i Norges Idrettsforbund.
Verdigrunnlaget fremgår derfor av §1 i Nidelv ILs vedtekter, og lyder:
“Idrettslagets formål er å drive idrett organisert i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). Arbeidet skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. All idrettslig aktivitet skal bygge på de verdier som er vedtatt av Idrettstinget”.
Alle medlemmer i Nidelv IL plikter med andre ord å følge opp verdigrunnlaget til Norges Idrettsforbund.
Klubben har utdypet NIFs verdigrunnlag gjennom sine grunnverdier for arbeidet i idrettslaget.
Arbeidet skal fremme Allsidighet, Samhold, Glede og Utvikling for medlemmene.
Verdiene reflekterer idrettslagets holdninger i alle idretter og skal være synlig fra øverste styre ned til den enkelte trener. Å delta på aktiviteter i regi av Nidelv skal gi samhold, glede og utvikling, og det skal også legge til rette slik at alle utøvere får prøve flere idretter og blir oppmuntret til å være allsidige idrettsutøvere.
Allsidighet
Nidelv IL ønsker å fremme allsidighet blant sine utøvere. Allsidighet fremmer mestring, kroppsbeherskelse, tilhørighet og sosialisering. I tillegg minsker det risikoen for skader og tretthet. Utøvere skal få frihet til å velge og delta i de grener de ønsker uten at dette fører til utestengelse fra kamper og andre aktiviteter i andre grener.
Samhold
I Nidelv spiller alle på samme lag og for samme klubb. Alle utøvere skal respekteres uavhengig av de ulike forutsetninger og ferdigheter. Utøvere skal oppleve inkludering både på idrettsarenaen og utenfor. De sosiale rammene rundt idretten er vel så viktig som selve utøvelsen av idretten. Det sosiale er ofte en forutsetning for at utøvere skal drive lenge med sporten sin. Det skal legges til rette, slik at utøvere får danne gode sosiale relasjoner til hverandre, men også til trygge voksne. I Nidelv snakker både utøvere, trenere og andre voksne positivt om hverandre. Alle skal være åpne for innspill og konstruktiv kritikk, og besvare dette på høflig og respektfull måte. Vi skal løfte og støtte hverandre.
Glede
Utøvere skal glede seg til trening, kamper og konkurranser. De skal oppleve det å mestre idretten sin og føle at de over tid blir bedre. Mestringsglede er en grunnleggende faktor for å kunne drive med idrett over lengre tid. Mestringsglede handler ikke bare om det å vinne eller det å være best i sin idrett, men å kunne oppleve at man blir bedre teknisk eller fysisk, og kunne glede seg over endringene. Det er viktig at voksne forsterker opplevelsen av å mestre med å veilede og rose når utøvere gjør fremskritt. Alle utøvere skal ha glede av aktiviteten de driver med. Om de er 6 - eller 90 år spiller ingen rolle. Gleden over å være i aktivitet og kunne bruke kroppen sin sammen med andre er en kjerneverdi i idrettslaget. Nidelv IL skal legge til rette for allsidig aktivitet for alle aldersgrupper.
Utvikling
Det å drive med idrett handler i stor grad om å utvikle seg. Det er å utvikle seg som utøver, men også som trener og mentor. I Nidelv skal det være mulig å bli god, og ha muligheter til å ta steg videre inn i andre og større klubber og foreninger. Trenere skal få utdanne seg og kurses slik at de skal bli gode trenere. Gode trenere avler gode spillere, og gode spillere gjør at trenere må løfte seg ennå mer. Idrettslaget skal kontinuerlig forbedre sine struktur og utvikle seg på styrenivå. Nidelv IL skal strebe etter å bli bedre i alle sine ledd fra hovedstyret ned til den enkelte trener. Å drive med idrett er ikke bare å utvikle seg som utøver, men også som menneske. Idretten er en arena hvor vi knytter sterke bånd og relasjoner. Idrettslaget er med på å danne robuste og trygge utøvere slik at de blir gode medmennesker og samfunnsborgere. Dette er et ansvar idrettslaget ser på som en av sine hovedoppgaver.
Forventninger
Klubben forventer at alle medlemmene bidrar på en god måte.
Det gjelder aktive, trenere, lagledere, tillitsvalgte på alle nivå. Alle trenere, lagledere, gruppestyrer og andre med tillitsverv i Nidelv IL har et overordnet ansvar for å sørge for at vi følger opp all aktivitet i tråd med NIFs bestemmelser og klubbens verdigrunnlag. Foreldre er også en veldig viktig aktør som vi har klare forventninger til.
Ansvar
Klubbens styre
Styret i Nidelv IL velges på klubbens årsmøte iht. NIFs lov og lov for Nidelv IL. Styret er klubbens øverste organ mellom årsmøtene. Styret har dermed det overordnede ansvaret for å lage strategier og tiltak for å nå idrettslagets målsetninger. Dermed har de også det overordnede ansvaret for at klubbens verdier ivaretas i alle ledd i organisasjonen.
Styret skal ha/lage en strategisk plan som omfatter:
Visjon
Virksomhetside (er nedfelt i klubbens lov)
Verdigrunnlag (som skal bygge på NIFs verdier)
Hovedmål for hele idrettslaget
Strategiske +tiltak for å nå hovedmålene og som støtter opp under visjon, virksomhetside og verdigrunnlag.
Gruppestyrene
Nidelv ILs verdier, retningslinjer for atferd, påvirkning av holdninger, håndhevelse av brudd, og forebygging av uønsket atferd, gjelder for ALLE klubbens grupper.
Gruppestyret skal behandle og organisere alle idrettsfaglige saker som gjelder gruppens idrettsgren. Dette gjelder også saker som handler om verdigrunnlaget og etterlevelse av dette innenfor egen idrett.
Gruppestyret skal avholde medlemsmøter/lagledermøter/trenermøter mv. etter behov. Disse skal blant annet brukes til informasjon- og iverksetting av tiltak som har med verdier og holdninger å gjøre. Gruppestyret er herunder forpliktet til å drive sin virksomhet i tråd med NIF’s lover, Idrettslagets retningslinjer og på en måte som vedlikeholder og styrker Nidelvs omdømme.
Laglederne
Klubben har retningslinjer for lagledernes oppgaver. Disse oppgavene omfatter også et klart ansvar for å følge opp idrettsforbundets og klubbens verdigrunnlag slik at det skapes gode holdninger og god inkludering og godt kameratskap i lagene. Laglederne har et overordnet ansvar i laget for å sørge for at alle utøvere kjenner til forventninger om oppførsel og inkludering slik at alle føler seg velkommen.
Laglederen skal sørge for at klubbens verdier og målsetninger er kjent for trenerne, og sammen med trenerne sørge for at dette blir godt kjent og innarbeidet hos utøvere og foreldre.
Trenerne
Trenerne har ansvar for å sikre at medlemmene som deltar i klubbens aktiviteter, får et godt tilbud og ivaretas på en god måte. Som trener er man en representant for klubben.
Trenerne skal derfor være kjent med hva klubben står for (verdier, visjon og virksomhetsidé), og løpende fokusere på dette overfor spillere og foreldre gjennom dialog på trening, i kamp, på spillermøter og ved andre treffpunkter.
Med utgangspunkt i klubbens verdigrunnlag har Nidelv IL klare forventninger til hvordan trenere skal oppføre seg overfor utøvere, foreldre og når de representerer klubben. Dette omfatter også hvordan brudd på klubbens verdigrunnlag skal tas tak i. Dette er like viktig som den fysiske treningen som trenerne har ansvaret for. Trenerne har sammen med laglederne et klart ansvar for å sørge for at alle utøvere kjenner til forventninger om oppførsel og inkludering slik at alle føler seg velkommen.
Utøverne
Klubben har retningslinjer alle utøvere.
Disse retningslinjene er felles forventninger til alle utøvere i klubben. Retningslinjene er forventninger til hvordan utøvere skal oppføre seg på trening og når de representerer klubben.
Utøvere i klubben skal:
Vise gode holdninger
Respektere hverandre
Vise lojalitet mot klubb og trenere
Hjelpe hverandre og stille opp for hverandre
Følge klubbens regler
Være ærlig overfor trener og andre utøvere
Ta ansvar for godt samhold
Stille på treninger og stevner en har forpliktet seg til
Vise engasjement
Være stolt av sin egen innsats
Anerkjenne andre sin innsats
Ta ansvar for miljø og trivsel
Reagere på mobbing, utestenging, rasisme eller annen adferd som ikke er i tråd med klubbens verdier.
Foreldrene
Klubben har retningslinjer/forventninger til foreldre i forhold til hvordan det forventes at de opptrer i tråd med norsk idretts verdier og klubbens overordnede mål.
Til dere som er foreldre i klubben:
Respekter idrettslagets arbeid. Det er frivillig å være medlem av idrettslaget, men er du med følger du idrettslagets regler
Engasjer deg, men husk at det er barna som driver idrett – ikke du
Respekter treneren, hans/hennes arbeid og anerkjenn ham/henne overfor barna dine
Lær barna folkeskikk. Gå foran som et godt eksempel
Lær barna å tåle både medgang og motgang
Motiver barna til å være positive på trening
Vis god sportsånd og respekt for andre
Ved uenighet snakker du med den det gjelder – ikke om
Husk at det viktigste av alt er at barna trives og har det gøy!
Klubbens retningslinjer er i tråd med Olympiatoppens anbefalinger om hvordan være en god idrettsforelder.
Kapittel 3 - Sesongovergangsbestemmelser
Sesong overgangsbestemmelser
Klubben har bestemmelser om sesong overgang slik at det legges til rette slik at alle utøvere får prøve flere idretter og blir oppmuntret til å være allsidige idrettsutøvere.
For å oppnå Nidelv IL sine grunnverdier, er det viktig at utøvere får frihet til å velge å delta i de grener de ønsker uten at dette fører til utestengelse fra kamper og andre aktiviteter i andre grener. Det har gjennom årene vært konflikter mellom lag i forskjellige grener. Dette har f. eks oppstått på grunn av uenighet om treningstider, deltakelse i cuper og andre forhold. Vi opplever også et stort press fra foreldre som ønsker høyere grad av spesialisering og helårsidretter i tidlig alder. Følgende føringer og prinsipper sier hvordan grener skal koordineres for å unngå konflikter og konkurranse mellom grenene, slik at klubbens kjerneverdier, allsidighet, samhold, glede og utvikling kan nås.
Prinsipper
Nidelv IL ønsker å ha allsidige utøvere, fordi allsidighet gir et godt grunnlag for gode utøvere. For å legge til rette for dette legges disse prinsipper til grunn:
- Nidelv IL ønsker å legge til rette for allsidighet
- Hovedstyret fastsetter ”avgrensninger” av sesonger/serieperiode for hver enkelt idrett.
- Alle trenere, ledere, deltakere og foreldre skal kjenne til ”sesongene” og må innrette seg etter disse.
- Grener som er i sesong har prioritet ift. treninger, kamper og stevner/cuper.
- Alle barn og unge skal føle trygghet ift. å velge aktivitet innen sitt lag/gren.
- Deltakelse i andre grener som er i sesong skal ikke føre til konsekvenser for vedkommende ift. deltakelse på kamper eller andre aktiviteter
- Dette fordrer at utøver/foresatt må melde fra om forfall.
- Dersom oppmøtelogg føres, skal også aktivitet fra andre grener føres inn i loggen som gyldig oppmøte.
Årshjul
Idrettene følger dette årshjulet:
Sommer:
- Fotball: Sesong i den tid en spiller seriekamper, minimum fom mai tom september
- Friidrett: Følger ”fotball-året”
Vinter:
- Håndball: Sesong i den tid en spiller seriekamper, minimum fra og med november til og med mars
- Vektløfting: Følger ”handball-året”
- Ski: Følger ”handball-året”
- Innebandy: Sesong i den tid en spiller seriekamper, minimum fom november tom mars
- Allidrett: Følger skoleåret.
Idrett som er i slutten av sin sesong har prioritet. For fotball og håndball betyr dette at de vil ha prioritet i hhv. oktober og april.
Barn 6-9 år
I disse årsklassene er det naturlig at sommeridrettene tar pause i vintersesongen og vinteridrettene tar pause i sommersesongen.
Eldre barn 10-12 år
I disse årsklassene er det naturlig at idrettene opprettholder en viss aktivitet hele året (en trening i uka). Likevel er det viktig å ta avbrekk fra aktiviteten i perioder der det er lite hensiktsmessig. For sommeridretter er det naturlig å ta pause i desember og januar. For vinteridretter er det naturlig å ta pause i juni og juli. I sommersesongen har sommeridrettene hovedfokus og har førsteprioritet på treningstider. I vintersesongen har vinteridrettene hovedprioritet og legger premissene for trening og treningstider.
Kamper i inneværende sesong har alltid prioritet.
Her er det særs viktig at trenerne snakker sammen og koordinerer treningstidene. Mye blir styrt av halltid og mulige treningstider på skianlegg, friidrettsanlegg og fotballbaner. Trenere må også snakke sammen om treningsmengde med tanke på slitasje og tretthet. Vær fleksible og imøtekommende.
Ungdom 13-19 år
I disse årskullene er det naturlig at idrettene er helårsidretter. Alle idrettene skal legge til rette for at utøvere kan drive med flere idretter, og skal oppfordre utøvere til å være allsidige. Utøvere som driver med flere idretter må i samarbeid med sine trenere prioritere og velge. De må få hjelp til å avpasse treningsmengde og velge hvilke treninger de skal delta på. Det er viktig at utøveren står i fokus og blir ivaretatt med tanke på overbelastning og det sosiale. Kamper i inneværende sesong har alltid prioritet.
Gjennomføring
Årshjulet settes opp i samarbeid mellom gruppene og organiseres etter følgende modell:
● Årsplan koordineres i to årlige møter
● Møtene legges i forkant av styremøtene i januar og august
● Oppsummering av møtene gjøres i det etterfølgende styremøtet
● Deltakere:
○ Gruppeledere
○ Sportslig leder for hvergruppe
○ Daglig leder eller en representant fra hovedstyret
○ Møtet innkalles og ledes av daglig leder i Nidelv IL
Agenda for møtet:
● Gjennomgang av prinsipper
● Fastsette tidspunkt for sesonger
● Diskutere tidspunkt for cuper utenom sesong
● Koordinering mellom lag i samme aldersklasse
○ Treningstider
○ Serie
○ Cuper
● Eventuelt
Etter samarbeidsmøtene avholdes det møter i hver idrett.
Deltagere:
● Styreleder og sportslig leder
● Sportslig utvalg
● Trenerveileder
● Alle lagene i gruppen skal være representert med hovedtrener og lagleder.
Agenda for møtet:
● Gjennomgang av prinsipper
● Informasjon fra samarbeidsmøtet mellom gruppene.
Kapittel 4 - Stram familieøkonomi
Frost Fondet
For å bedre sikre at vi inkluderer alle og skaper samhold og kameratskap uavhengig av familienes økonomi, har Nidelv IL har sammen med Frost Eiendom etablert et solidaritetsfond som skal redusere økonomiske barrierer for deltagelse i idrett, ved å hjelpe økonomisk vanskeligstilte familier i idrettslagets nedslagsfelt med dekning av treningsavgift eller andre utgifter de ikke klarer å håndtere.
Hvem som kan få innvilget støtte
- Ordningen gjelder inntil videre kun for barn og unge under 18 år.
- Ordningen kan dekke treningsavgift/deltakeravgift og medlemskontingent.
- Den aktive må være elev på en av skolene i Nidelv sitt nedslagsfelt (*), eller ha bosted innenfor skolekretsene. Ordningen omfatter ikke familier fra andre bydeler som går på andre skoler. Unntak kan forekomme, se (**).
- Søkere på ordningen må tilkjennegi at kostnaden ved for eksempel treningsavgift er til hinder for deltagelse i idrett gjennom Nidelv. Søkere skal ta stilling til om man har mulighet til å betale deler av treningsavgiften, f.eks. ⅓, ½, eller ⅔. Solidaritetsfondet vil da dekke det resterende.
- Det skal ikke leveres hverken dokumentasjon eller søknad, kun en form for egenerklæring. Hvis en familie erklærer at de faller under ordningen, skal støtte innvilges.
(*) Nidarvoll-, Nardo- og Bratsberg barneskole, Sunnland ungdomsskole.
(**) Unntak fra regel om geografisk tilhørighet
- Støtte skal gis til aktive som allerede har en etablert tilknytning til Nidelv, men som har flyttet fra bydelen.
- Støtte kan gis i tilfeller hvor spillergrupper fra andre bydeler gjør en kollektiv overgang til Nidelv. Dette må vurderes konkret for hvert tilfelle.
- Nidelv-medlemmer som går over til andre idrettslag vil ikke kunne få støtte til treningsavgift i sin nye klubb selv om de tidligere har fått støtte til deltagelse i Nidelv.
Hvordan man søker
Man må oppgi navn på barnet/ungdommen, hvilken aktivitet man søker for, samt aktuell periode. Man må også oppgi hvor stor del av treningsavgiften man klarer å betale selv. Det behøver ikke være foreldre av barnet/ungdommen, men det kan også være andre personer rundt laget som søker på vegne av barnet/ungdommen.
Eksempel:
Hei! Jeg søker med dette om støtte fra solidaritetsfondet til Nidelv for min datter Anne Hansen, som deltar på håndball jenter 2006. Vi trenger støtte til å betale avgift for våren 2022. Vi klarer maks å betale 500 kroner i treningsavgift nå.
Mvh, Per Hansen
Søknad sendes på epost til daglig leder i Nidelv IL, tryggve.duun@nidelv-il.no.
NB! Det er IKKE ønskelig at man beskriver eller forklarer sin sosiale eller økonomiske situasjon i søknaden, det vil ikke bli vurdert i saksbehandlingen. Søknaden vil bli behandlet konfidensielt, og innholdet vil ikke bli lagret når året den gjelder for er omme.
Nidelv vil gjøre kontroll mot medlemsregister og annen tilgjengelig informasjon for å sjekke at mottakeren har nødvendig tilhørighet til Nidelv. Dersom man søker for en som ikke allerede er aktiv i klubben, må man også oppgi bostedsadresse eller beskrive sin tilhørighet til Nidelv.
Det er også greit om en trener eller lagleder søker på vegne av en deltager. I så fall kan det være greit å forklare litt om hvorfor vedkommende familie ikke søker selv. Om om nødvendig tar inkluderingsansvarlig direkte kontakt med de aktuelle foreldrene for avklaringer.
Man må inntil videre sende ny søknad for hver fakturaperiode. Det er ingen søknadsfrist, og man kan søke både før og etter at man har mottatt faktura.
Kapittel 5 - Lov for Nidelv IL
Kapittel 6 - Organisasjonsplan
Kapittel 7 - Instrukser
Lagledere
Laglederen er lagets/treningsgruppas administrative leder og har ansvaret for at alt praktisk fungerer rundt laget/treningsgruppa. Laglederen skal overlate alt det sportslige til treneren/trenerne som har ansvar for organisering av treninger, lagoppsett til kamper/stevner, gjennomføring av kamper osv.
Lagledere skal være kjent med
hva klubben står for (verdier, visjon og virksomhetsidé)
klubbens aktivitetstilbud
medlemskap
lisens og forsikringer
politiattest
klubbens retningslinjer og forventninger til foreldre
hva tilbyr klubben sine oppmenn/lagledere (utstyr, bekledning, kurs …)
Lagleders oppgaver
Ajourføre og sende inn navnelister på spillere/utøvere og lag
Melde inn ønsker for treningstider til ansvarlig for baneoppsett foran hver sesong, og gjøre spillere og foreldre kjent med treningstider.
Sammen med trener(e) levere lagets årsrapport før årsmøtet hvert år.
Melde inn ønsket utstyrsbehov til klubbens materialforvalter ved sesongstart (drakter, baller, kjegler, medisinsk utstyr m.m), og levere inn igjen ved sesongslutt.
Gjøre seg kjent med klubbens sportslige plan
Arrangere møter for foreldre og spillere/utøvere
Gå gjennom fair play-regler, foreldrevettregler og sportslig plan med alle spillere og foresatte
Møte på lagleder- og allmannamøter
Gi informasjon til spillere/utøvere, trenere og foresatte
Oppdatere lagets hjemmeside
Melde på til cuper, stevner og turneringer
Arrangere hjemmekamper, ta imot gjestende lag og dommere, fylle ut kamprapport
Administrere reiser til/fra kamper eller stevner
Skaffe dommere
Sikre at alle utøvere/spillere har lisens
Ha korrekt utstyr/medisinbag sammen med treneren
Trenere
Disse retningslinjene er felles forventninger til alle trenere i klubben. Retningslinjene er forventninger til hvordan trenere skal oppføre seg overfor utøvere, foreldre og når de representerer klubben.
Trenerne har ansvar for å sikre at medlemmene som deltar i klubbens aktiviteter, får et godt tilbud og ivaretas på en god måte. Som trener er man en representant for klubben.
Trenerne skal derfor være kjent med
hva klubben står for (verdier, visjon og virksomhetsidé)
aktivitetstilbudet
medlemskap
lisens og forsikringer
politiattest
kompetansetilbud for trenere
klubbens retningslinjer og forventninger til trenerne
hva klubben tilbyr sine trenere (honorar, utstyr, bekledning, kurs …)
Som trener i idrettslaget skal du bidra til:
Mestring, selvstendighet og tilhørighet for utøveren
Positive erfaringer med trening og konkurranse
Å fremme et godt sosialt miljø, lagånd og vennskap
At utøvere skal kunne drive idrett i andre avdelinger
Samarbeid og god kommunikasjon med andre trenere, ledere og foreldre
Vær et godt forbilde
Møt presis og godt forberedt til hver trening
Som trener er du veileder, inspirator og motivator
Bry deg litt ekstra og involver deg i utøverne dine
Bli kjent med utøvernes individuelle mål og opplevelse av treningen
Søk å utvikle selvstendig vurderingsevne hos utøveren
Vis god sportsånd og respekt for andre
Vær bevisst på at du gir alle utøverne oppmerksomhet
Enhver utøver eller gruppe skal utfordres til å utvikle sine ferdigheter
Innholdet i treningen skal være preget av
En målrettet plan
Progresjon i opplevelse og ferdigheter
Stadig nye utfordringer slik at utøveren flytter grenser
Effektiv organisering
Saklig og presis informasjon
Kreative løsninger
Fleksibilitet ved problemløsning
Som trener er du ansvarlig for god kommunikasjon
Miljøkontakter
|
Kapittel 8 - Varslingsrutiner
Varsling om adferd, trakassering og overgrep
Klubben har utarbeidet egne varslingsrutiner for overgrep og/eller trakassering/diskriminering.
Nidelv ILs varslingsrutiner er i samsvar med NIFs retningslinjer og veiledere.
Nidelv IL skal være et trygt idrettslag. Si fra om du eller noen andre opplever mobbing, diskriminering, rasisme eller andre former for trakassering eller overgrep.
Si fra til enten skriftlig eller muntlig til en person med ansvar i idrettslaget.
Dette bør være en person du stoler på, f.eks:
En ansvarsperson tilknyttet laget ditt.
Gruppeleder for den idretten du bedriver. Oppdaterte navn ligger på hjemmesiden
Klubbens daglige leder. Klubbens daglige kan nås på tlf 480 10 800.
Kontakt politiet og/eller overgrepsmottak dersom du er utsatt for overgrep.
Politiet: tlf. 02800 og be om å få snakke med noen som arbeider med seksuelle overgrep
Overgrepsmottak: www.overgrepsmottak.net / www.dinutvei.no
Du kan be noen du stoler på om å være med deg til politiet eller overgrepsmottaket.
Når du sier ifra skal klubben følge sine interne retningslinjer for håndtering av slike varsler. Klubben gir deg en bekreftelse på at varselet er mottatt, og vil holde deg oppdatert om hva som skjer videre.
Hvis du ønsker mer informasjon eller raskere tilbakemelding, ta kontakt med den personen du har varslet til og etterspør mer informasjon. Ta også kontakt om du føler deg utrygg eller usikker på hva som skjer. Som varsler er det viktig for klubben at du føler deg ivaretatt og at du blir møtt på en god måte.
Varsling ved alvorlig ulykke eller alvorlige brudd på regelverk
Klubben har en intern varslingsplan dersom det skulle tilstøte noen av klubbens medlemmer noe. I tilfelle av at en alvorlig ulykke oppstår, eller det skjer et grovt overtramp av klubbens reglement, i forbindelse med klubbens aktiviteter skal klubbens beredskapsgruppe tre i funksjon.
Beredskapsgruppen består av styreleder og nestleder i Nidelv IL, gruppelederen i den idretten det gjelder, og daglig leder i Nidelv IL.
Kapittel 9 - Politiattest
Politiattest
I Nidelv IL er det mange frivillige som har tillitsverv overfor mindreårige. I tråd med krav fra Norges Idrettsforbund skal alle som har slike verv fremvise politiattest fra politiet. Les mer her: https://www.idrettsforbundet.no/klubbguiden/politiattest/.
Vi påpeker at dette dreier seg om en begrenset politiattest, som kun viser anmerkninger i forhold til relevante paragrafer.
Det er kun overtredelser som gjør en person uegnet til tillitsverv overfor barn og unge som vil fremgå.
Hvem
Alle lagledere, trenere og miljøkontakter skal forevise attest.
Hvordan
Den enkelte må selv søke om attest fra politiet.
Før man søker må man få en bekreftelse fra klubben på at man trenger attest. Dette får man ved å henvende seg til vandelsattestansvarlig på epost: post@nidelv-il.no
Vennligst oppgi følgende informasjon:
- Fullt navn
- Avdeling (Fotball/håndball/ski/friidrett/innebandy/vektløfting/allidrett/...)
- Rolle (Trener/lagleder/...)
- Personnummer (frivillig, se merknad)
Om personnummer: Personnummer regnes som sensitiv informasjon, og man bør strengt tatt være tilbakeholden med å sende slik informasjon på e-post. Derfor er dette frivillig, og bekreftelse kan utstedes uten personnummer. Men da må søkeren selv påføre personnumeret før skjemaet sendes inn. Dersom man velger å oppgi personnummer vil man få returnert et ferdig utfylt skjema som er klart til å legges ved søknaden. Verken vandelsattestansvarlig eller Nidelv IL har lov til å oppbevare personnummer, og både dokumenter og e-post-korrespondanse som inneholder nummeret skal slettes etter at skjema er utfylt og returnert.
Når man har mottatt bekreftelse på formål, kan man søke om attest. Det enkleste er å gjøre det på https://www.politiet.no/tjenester/politiattest/
Etter behandling hos politiet vil man få en attest.
Denne attesten skal fremvises daglig leder i klubben, som er politi attest ansvarlig i Nidelv IL.
Attesten kun skal forevises og sjekkes. Nidelv IL skal ikke oppbevare noen attester, dette for å slippe å ha ansvar for sikker oppbevaring av sensitive dokumenter.
Huskeliste ved sjekk av politiattest
Ved fremvisning skal den som sjekker politiattesteen gjøre følgende:
- Sjekke at attesten er utstedt til den rette person. Pass på at ingen viser en attest som gjelder for en annen.
- Sjekke at det står "intet å bemerke" på attesten.
- Notere følgende opplysninger for registrering:
- Navn
- Rolle
- Dato for fremvisning
- Hvem attesten er vist til
- Dato attesten er utstedt
Opplysningene føres inn i medlemsregisteret
Kapittel 11 - Reglement for Hedersmerke og andre utmerkelser
NORM FOR HEDERSMERKEUTVALGET VED BEHANDLING AV FORSLAG PÅ KANDIDATER:
For å bli tildelt lagets Hedersmerke, må et medlem, foruten 10 års sammenhengende medlemskap, ha oppfylt følgende fordringer:
Aktiv idrett
- a) Vunnet Norsk mesterskap (hovedmesterskap).
- b) Satt Norsk rekord (senior).
- c) Vunnet Kongepokal.
- d) Oppnådd fordringene til gullmerket i Friidrett.
- e) Oppnådd fordringene til elitemerket i Vektløfting
- f) Spilt 200 obligatoriske kamper på bestelaget i fotball, eller 200 obligatoriske kamper på bestelaget i håndball (damer, herre). Med obligatoriske kamper menes cup- og seriekamper (senior) og representasjonskamper for Krets og Forbund.
- g) Deltatt på Norsk Landslag (senior).
- h) Representert laget med heder i større nasjonale eller internasjonale konkurranser.
Administrativt eller annet virke for laget
- a) Innehatt tillitsverv for laget i flere år, og har skjøttet disse på en utmerket måte.
- b) Medlemmer som på annen måte har gjort et godt og fortjenstfullt arbeide for laget.
Inderbergs minnepokal
Pokalen tildeles ungdom til og med 19 år som har gjort seg godt bemerket sportslig. Alle medlemmer kan sende forslag med begrunnelse til Hedersmerkeutvalget eller styrelederen.
Bordfane
Prisen tildeles personer i laget som har gjort en stor innsats sportslig eller administrativt for laget gjennom året/årene. Kan også gis til en person utenfor laget, som har tilført laget noe en setter pris på. Alle medlemmer kan sende forslag med begrunnelse til Hedersmerkeutvalget eller til styrelederen.
Se hvem som tidligere har fått tildelt hedersbevisninger i Nidelv IL.
Kapittel 12 - Laksefiske i Nidelva
Nidelv IL eier Tempe laksevald
Er du eller noen du kjenner interessert i å fiske laks er det en gylden mulighet til å fiske rett utenfor det fine anlegget vårt på Tempe.Fiskekort kan kjøpes her: https://www.inatur.no/laksefiske/51039e08e4b0c5182...